Po filmech Jana Svěráka a DVD s předcvičováním pro štíhlou linii vsadil deník Mladá Fronta DNES na videokuchařky. Dnes v pondělí 16. dubna 2007 vychází první ze šesti DVD, které obsahují vybrané díly ze série Oliver´s Twist, a které představují kulinářské umění Jamieho Olivera. Cena disku je 38,- Kč, společně s novinami ho pořídíte za 49,– Kč. Pokud se chcete naučit vařit, je to šance pro vás.
Anglický „šéfkuchař bez čepice“ Jamie Oliver odstartoval po celém světě novou vlnu lásky k vaření. K vaření tak jednoduchému a tak dobrému, že ho zvládne a ocení úplně každý. Zmlsaný gurmán i hladový teenager.
Jamie se narodil před dvaatřiceti lety v Essexu, ve vesnici jen 10 kilometrů vzdálené od londýnského letiště Stansted. Její jméno – Clavering – má souvislost s kořením zvaným hřebíček a Jamieho otec tam vedl a dodnes vede jednu ze dvou místních hospod. Jmenuje se The Cricketers a těší se velkému zájmu gurmánů z Anglie i zahraničí.
V kuchyni v The Cricketers se Jamie pohyboval a pracoval už od osmi let. V šestnácti šel studovat Westminster Catering College (přestože se chvilku zabýval myšlenkou, že prorazí jako bubeník s kapelou Scarlet Division) a pak nabírat další zkušenosti v praxi. Vařil, pekl a smažil ve Francii, Itálii, pak v Londýně. Tři roky byl kuchařem známé restaurace River Café a díky tomu se dostal do televize – to když u nich natáčeli dokument o vaření. Jamie doslova a do písmene „ukradl“ show pro sebe a jen se dokument odvysílal, nestačil brát telefony od produkčních společností, které mu nabízely vlastní kuchařskou show.
Byl v pohodě, byl svůj a hlavně úplně jiný než ostatní slavní televizní kuchaři v té době. Delia Smith byla a je tak trochu tuhá „teta“, Nigela Lawson je sexy bohyně a Gary Rhodes šarmantní šedovlasý kuchařský „vlk“. Nikdo nevyjížděl na nákup surovin na skútru na trh, nezdravil se s kuchaři u zadních vchodů do restaurací a neutíral si při vaření ruce do zadních kapes u džín. Jamie si to všechno klackování mohl dovolit, protože bylo velmi dobře znát, že tenhle kluk není žádná rychlokvaška. Že už má přes svoje mládí něco odvařeno.
V letech 1998 a 1999 odvysílal dvě neuvěřitelně úspěšné série Šéfkuchaře bez čepice a do dnešního dne natočil dalších šest seriálů o vaření a napsal osm kuchařských knih.
Dnes je Jamie Oliver kromě skvělého kuchaře i skvělým marketingovým materiálem. V roce 2005 byl vyhlášen nejvlivnějším člověkem britské gastronomie a předběhl tak dokonce i Sira Francise Mackaye, šéfa cateringového gigantu Compass Group. Dělá reklamu řetězci supermarketů Sainsbury´s, australským potravinám Pam´s a vínům Yalumba a vytvořil i svou vlastní řadu nádobí Tefal.
Se šéfkuchařem bez čepice se kamarádí kdekdo slavný od Brada Pitta po Tonyho Blaira, ale má i hodně svých odpůrců. Třeba za to, že v jedné televizní show podřízl na začátku ovci, kterou pak připravoval, nebo že dost nevybíravě nadával matkám, které dávají dětem do školy nezdravé svačiny.
Zdroj: MF Dnes
Jamie Oliver je jedna z největších celebrit v oblasti vaření vůbec. Jeho recepty ho proslavily po celém světě.
Jamie Oliver, nejpopulárnější britský kuchař, známý z televizní obrazovky jako "Šéfkuchař bez čepice". Ve svých pořadech ukazuje, že vaření je skvělá zábava. Sám o sobě říká: "Jsem takový mlsoun, který rád vymýšlí chutné věci a zkouší zajímavé recepty z ingrediencí, které má každý z nás doma." A tomu odpovídá i jeho heslo:" Vychutnej si jídlo dvakrát – jednou očima, poté na jazyku."
Čokoládové tiramisu – Snídaně v anglickém stylu – Pikantní těstoviny a další recepty
OBSAH DVD:
1. Čokoláda
Jamie přesvědčil své kamarádky, aby pohlídaly jeho dceru, a on tak mohl vzít manželku Jools na romantickou večeři. Jamie moc dobře ví, čemu nedokážou kamarádky odolat, a tak jim za hlídání zaplatí právě… ČOKOLÁDOU!
2. Mistrovství světa
V časných ranních hodinách se Jamie a jeho kamarádi vracejí z celonočního večírku v klubu. Namísto domů do postele se rozhodnou jít sledovat stěžejní zápas anglického fotbalového týmu. Jamie dojde na trh a připraví dokonalou snídani.
3. Divočina ve městě
Londýn je jedna velká spižírna. Jamie nám společně se svým učitelem Gennarem ukáže, čím nás matka příroda může obdařit i uprostřed města. Stačí vědět, kde hledat. Lahodné pokrmy z ingrediencí, které vyrůstají v divoké přírodě, nám dokážou, že existuje něco jako oběd zdarma!